Vijveraanleg

Of je nu kiest om je vijver zelf aan te leggen of te laten aanleggen; vooraf dient u zich enkele vragen te stellen hoe je precies je vijver wilt zien. Welk soort vijver je verkiest hangt af van je persoonlijke voorkeur.

 

Plantenvijvers zijn vijvers met verschillende niveaus en afgewerkt met natuurlijke producten zoals natuurstenen, bankirai, grind.... Er bestaat een ruime variatie in planten.

 

Bij de combinatievijver kiest men voor zowel planten als vissen. De meeste mensen kiezen voor deze vorm omdat ze zoveel variatie biedt. Om vissen zo ideaal mogelijk te laten leven wordt een filterinstallatie aangeraden. Hou er ook rekening mee dat een visvijver minimum 80 cm diep moet zijn.

 

In de vis- of koivijver worden enkel vissen aangebracht. Koi's hebben namelijk de neiging de planten om te woelen. Toch kan voor een aparte plantenzone geopteerd worden. Ook bij deze vijver is een aangepaste filter van groot belang om helder water te bekomen en vooral te behouden.

Niet iedereen kan of wil een uitgebreide vijver maar wil toch genieten van kabbelend water.


Het waterspektakel biedt dan de oplossing. Steenornamenten, houten tonnen, kleine vijvers met afdekplaten zijn slechts een greep uit de vele mogelijkheden.

 

Tegenwoordig zijn ook zwemvijvers erg in trek. Toch moet men zich goed het verschil tussen een zwembad en zwemvijver realiseren. Een zwemvijver wordt op natuurlijke wijze gefilterd, terwijl een zwembad met chloor en een zandfilter helder wordt gehouden. Net zoals in een natuurlijke vijver kan men bij een zwemvijver ook last hebben van natuurlijke elementen zoals algen, larven en vissen....
Het voordeel van een zwemvijver is evenwel dat men er het hele jaar door kan van genieten: wanneer het warm is kan men erin zwemmen en op andere momenten kan men genieten van de schoonheid van een vijver.

Al deze vijvers kunnen aangelegd worden in verschillende materies: PE-folie, rubberfolie, polyester of een voorgevomde vijver in polyester of polyethyleen. Voorgevormde vijvers bieden de kant en klare oplossing voor kleinere vijvers maar zijn vaak niet diep genoeg om vissen te houden en zijn gebonden aan vooraf bepaalde vormen. Bij rubber, folie of polyester kan je dan weer zelf de vorm bepalen en een grotere vijver creëren.
Folie of rubber kan zelf aangelegd worden maar kan ook ter plaatse uitgelast of getaped worden. Polyester wordt vaak gehanteerd bij complexere vormen (bijv. stervorm). Wij helpen je graag bepalen welke materie het beste bij jouw situatie past.

Bekijk tevens onze diverse fotoalbums.

 

TIPS:

  • Vul je vijver met leidingwater, regenwater is te zuur
  • Leidingwater bevat geen biologisch leven. Voor een goede opstart raden wij vijverbacterie Blue Lagoon of Microbe Life (onschadelijk voor vissen en planten) aan. Hierdoor krijgt je vijverwater een juiste en evenwichtige samenstelling.
  • Plaats van in het begin een groot genoeg aantal zuurstofplanten in de vijver.
  • Indien je vissen wenst, wacht je beter enkele weken om het water op peil te laten komen.